Webshophouders opgelet: per 1 juli 2021 is de invoervrijstelling voor pakketjes van buiten de EU afgeschaft. Deze vrijstelling gold voor pakketjes met een maximale waarde van € 22. Door de invoervrijstelling konden deze pakketjes btw-vrij de EU ingevoerd worden. Met de afschaffing van de invoervrijstelling voor kleine pakketjes is niet in alle gevallen invoer-btw verschuldigd. Voor pakketjes die van buiten de EU komen met een maximale waarde van € 150 kan in bepaalde situaties de invoerregeling worden toegepast. Er is dan geen invoer-btw verschuldigd, maar btw in de lidstaat van aankomst van de goederen. Benieuwd of u de invoerregeling kunt toepassen? Maak gebruik van deze handige toolkit.
Uitleg invoerregeling
Toolkit invoerregeling
Keuze
U heeft de keuze om de invoerregeling toe te passen.Gevolgen indien de invoerregeling wordt toegepast
- Er geldt een vrijstelling voor de btw bij invoer.
- De levering is belast in de EU-lidstaat van aankomst van de goederen.
Aandachtspunten
- Vraag vóór 1 juli 2021 een speciaal btw-nummer aan. Let op, houd dit nummer geheim en verstrek dit nummer alleen aan betrouwbare partijen die dit echt nodig hebben, zoals de douane.
- De verschuldigde btw onder de invoerregeling dient maandelijks via één aangifte (I-OSS) te worden voldoen.
- Als EU-ondernemer doet u de I-OSS aangifte in de EU-lidstaat van vestiging, niet-EU-ondernemers doen de aangifte in de EU-lidstaat van de tussenpersoon.
- In de I-OSS aangifte geeft u alle verkopen aan die onder de invoerregeling vallen.
- Via de I-OSS kunt u geen voorbelasting in aftrek brengen.
- Er geldt een boekhoudplicht met een bewaartermijn van tien jaren.
- Eventuele correcties van reeds ingediende aangiften kunnen gedurende drie jaar in een volgende aangifte worden opgenomen.
- Let op, de invoerregeling kan slechts worden toegepast op leveringen van goederen die op of na 1 juli 2021 zijn gekocht.
Disclaimer: Aan bovenstaande toolkit en/of de uitkomsten kunnen geen rechten worden ontleend.