Wie nieuwe producten of processen ontwikkelt en hiermee winst maakt, komt in aanmerking voor de fiscale voordelen van de innovatiebox. Verhoeve Milieu & Water uit Dordrecht is zo’n onderneming.
De waterzuiveringsinstallatie in het Oceanium in Diergaarde Blijdorp reinigt elke twee uur acht miljoen liter water. Elders in de wereld, in China, zuivert een gepatenteerde technische installatie zwaar vervuilde kleibodems van China. Het zijn twee van de vele aansprekende projecten van Verhoeve Milieu & Water, een holding van vier innovatieve bedrijven met kantoren in Dordrecht, Antwerpen en de Achterhoek. Het bedrijf, dat ook bezig is met joint ventures in China, voert projecten uit voor bedrijven en overheden in Nederland, Vlaanderen en Hongarije.
Zelf equipment
Directeur Art Lobs vertelt hoe Verhoeve meer dan 30 jaar geleden startte met traditioneel aannemerswerk, zoals wegenbouw. “We hebben hiervoor altijd onze materialen gehuurd. Na zo’n 12 jaar wilden we goedkoper, slimmer en anders gaan werken en zijn we zelf equipment gaan bouwen. We zijn sindsdien niet meer van de geijkte technieken en standaardoplossingen. We profileren ons intussen louter als innovatieve speler op het gebied van Milieu & Water. We zijn heel goed in maatwerk en pakken graag specifieke projecten aan.”
Vervuild afvalwater
Trots is Lobs bijvoorbeeld op de techniek die Verhoeve heeft ontwikkeld voor afvalwatercirculatie. “Vervuild afvalwater van landbouwgronden geeft veel boeren kopzorgen vanwege stoffen als fosfor en stikstof die uit het afvalwater moeten voordat het geloosd mag worden. Een kostbare aangelegenheid die wij dankzij een speciale techniek aantrekkelijk hebben gemaakt. We zorgen dat de nutriënten herbruikbaar zijn. Zo krijgt afvalwater dus waarde. Zo’n vernieuwende oplossing is niet moeilijk, maar vraagt om creativiteit. Je moet problemen willen oplossen en nieuwe zaken durven ontwikkelen. Wij willen als bedrijf nadrukkelijk oor en oog hebben voor maatschappelijke vraagstukken van bedrijven of overheden. We denken niet vanuit de bestaande oplossingen, maar kijken probleemonderzoekend naar wat er ook kan werken. Deze werkwijze leidt tot innovaties.”
Innovatiebox
Doordat Verhoeve continu bezig is met innoveren en vernieuwende processen en producten ontwikkelt en daarmee winst maakt, heeft de onderneming recht op de voordelen van de innovatiebox van de Belastingdienst. Een fiscale regeling die een forse besparing op de vennootschapsbelasting oplevert. Visser & Visser staat de onderneming bij om optimaal te profiteren van deze regeling. “We zijn gaan samenwerken, omdat wij behoefte hadden aan een lokale speler in de Drechtsteden, die ons kon ondersteunen bij alle administratieve en fiscale processen van onze onderneming”, vertelt Lobs.
“We zijn in positieve zin verrast door de relaxte en degelijke samenwerking met Visser & Visser. Deze accountant is lokaal betrokken en wil je bedrijf echt beter leren kennen. Niks is te gek wat we vragen. Naast de gebruikelijke zaken, zoals de jaarrekening, fiscale vraagstukken en de innovatiebox krijgen we goede en concrete adviezen over bijvoorbeeld de arbeidscontracten van onze grensarbeiders. Of hoe we fiscaal het beste een dochteronderneming kunnen oprichten. Verder krijgen we proactief informatie over zaken die ons bedrijf aangaan of marktontwikkelingen.”
Mooie, nieuwe projecten
Wat de markt qua innovaties van Verhoeve zelf kan verwachten? Lobs: “We blijven uiteraard innoveren en staan open voor mooie, nieuwe projecten. Er zijn verder nog voldoende uitdagingen waarmee we zelf aan de slag kunnen. Maar eerlijk is eerlijk, bij innovaties gaan de kosten vaak voor de baten. Je hebt het over enorme bedragen en capaciteit van mensen. Als bedrijf heb je partners en kennisinstellingen nodig om samen verder te innoveren. Je kunt niet zomaar blind gaan investeren in maatschappelijke problemen rondom bodemverontreiniging of watercirculatie. Het helpt zeker als je gestimuleerd wordt met een innovatiebox.”