De 23e editie van De Stand van de advocatuur en het notariaat! Een prachtig magazine vol feiten, cijfers, lijstjes en jaaroverzichten. Voor ons als echte cijfermensen leest dat natuurlijk heerlijk weg!
Maar naast deze cijferinformatie geven wij als branchegroep Advocatuur en Notariaat ook graag onze mening en visie over andere onderwerpen uit De Stand.
Inkomsten
Er valt ons iets merkwaardigs op als het gaat om marktconform belonen. “Van de respondenten in het onderzoek acht 40% zichzelf marktconform beloond. Vergeleken met vorig jaar is dat percentage met 5% gedaald...”. Daaruit wordt vervolgens geconcludeerd dat herstel na de economische crisis (nog) niet geleid heeft tot herstel van het inkomen.
Het blijkt dus moeilijk voor (een deel van) de branche om het herstel na de economische crisis door te vertalen in hoger inkomen, 13% van de respondenten geeft zelfs aan in inkomen gedaald te zijn.
Interessant is dan de vraag: hoe zou dit komen? Komt dat door de sterk veranderende markt, tariefdruk, concurrentie?
Wij zijn van mening dat een kantoor met een te grote overhead al dan niet in combinatie met een te logge ICT-omgeving niet flexibel genoeg is om mee te kunnen in de sterk veranderende markt.
Dat brengt ons op het volgende dat ons opvalt…
Tijdsbesteding
Respondenten in het onderzoek geven aan 8% van hun tijd aan administratie te besteden. Dat vinden wij best veel, maar eerlijk gezegd is dat niet nieuw voor ons. Dat zien wij namelijk ook terug bij advocaten en notarissen die wij afgelopen jaar hebben geadviseerd en begeleid.
Een advocatenkantoor kan een serieuze hoeveelheid kosten besparen als die administratie, wat nu 8% van de totale tijd kost, efficiënter en slimmer wordt vormgegeven. Het goede nieuws? Dat kan!
Afgelopen jaar hebben wij diverse kantoren begeleidt bij een keuze voor slimmere software en de administratie van een log proces geoptimaliseerd naar een efficiënter proces. Voorbeelden daarvan zijn te lezen op onze branchepagina Advocatuur en Notariaat, zie bijvoorbeeld het interview met Habraken Rutten Advocaten.
Zorgenkindjes
Waar moet u zich als advocaat zorgen om maken? Een belangrijke vraag als het gaat om continuïteit op de lange termijn.
Zo lezen wij dat er een groeiende onvrede is over de balans privé-werk. Het percentage respondenten stijgt van 27% voorgaand jaar naar 40% dit jaar. Risico? Langdurige ziekte van uw werknemers; een burn-out met alle nadelige gevolgen voor uw werknemer en uw praktijk. Heeft u daar voldoende aandacht voor?
Een andere zorg van advocaten is de opkomst van de robot-advocaat. 50% van de respondenten maakt zich enigszins tot veel zorgen hierover.
Ziet u dit als kans of bedreiging? Standaardisering en automatisering zien we overal terug. Binnen ons eigen vakgebied Accountancy is dat al jaren aan de gang.
Ook voor de advocatuur en het notariaat zal de persoonlijke benadering en de adviesfunctie steeds belangrijker worden.
Meegaan met die automatisering en de medewerkers trainen op hun ‘soft-skills’ geven wij als ervaringsdeskundige graag als advies aan u mee.
Groei
O ja, wilt u groeien in personeel? De huidige generatie rechtenstudenten geeft aan sfeer, ontwikkelingsmogelijkheden en uitdagende projecten belangrijker te vinden dan een mooi eindbedrag op hun salarisstrookje.
Aan motivatie geen gebrek bij deze groep: 71% vindt het geen probleem om 40 of meer dan 40 uur per week te werken. Dat is natuurlijk erg goed voor uw KPI ‘omzet per medewerker’, maar denkt u ook nog even terug aan de balans privé-werk?
Met groei wordt een efficiënt ingerichte organisatie nog belangrijker. Efficiënt en slim ingericht, met aandacht voor de mens: dat is het kantoor van de toekomst!
Wij denken graag met u mee!
De Stand van de advocatuur en het notariaat is een uitgave van SDU in samenwerking met Berenschot. Het hele onderzoek is hier te lezen: http://sdu.instantmagazine.com/advocatie-magazine/werken-in-de-advocatuur-2017.