Hoge inflatie, sinds het begin van dit jaar lijkt dit het meest voorkomende onderwerp in het economisch nieuws. Torenhoge cijfers verschijnen in het nieuws, het klinkt heftig. Maar is dat ook zo? Ervaring leert dat inflatie geen probleem hoeft te zijn. Je zult alleen goed moeten handelen met de kennis van de markt en een oplettend oog voor de economie.
Waar hebben we het over bij inflatie?
Een hoge inflatie betekent dat over de gehele breedte van alle markten een stijging van prijzen plaatsvindt. Dat wil zeggen dat, waar je bij een inflatie van 10 procent vorig jaar nog een brood voor twee euro kon kopen, je nu voor hetzelfde brood €2,20 afrekent bij de bakker. Geld wordt in deze situatie dus minder waard. Als je een percentage in het nieuws leest of ziet op de website van het CBS gaat het om om een algemene graad, waarin alle prijzen zijn opgenomen.
Verschillende markten kennen verschillende mate in schommelingen en reacties op stijgende prijzen bij andere markten. Veroorzakers van inflatie zijn vaak brandstof- of energieprijzen. Wanneer de hoge prijzen hiervoor langere tijd aanhouden volgen ook overige markten. Voor de meeste markten is er dus iets aan de hand bij langdurige inflatie, immers een prijsstijging van 10 procent voor één maand heeft weinig invloed wanneer er de volgende maand een deflatie van 9,1 procent is (bij deflatie wordt geld over tijd meer waard). De Europese Centrale Bank heeft een aantal tools om invloed uit te oefenen op de inflatie en richt zich over het algemeen op een inflatie van net onder de twee procent. ‘Dat gaat lekker zo!’
Hoge inflatie: waar moet je rekening mee houden?
Een eerste gevoel wat opkomt bij het steeds minder waard worden van geld is natuurlijk om dit zo snel als mogelijk uit te geven. Een logisch gevoel waarmee op zichzelf niets verkeerd is, toch moeten er hierbij een paar kanttekeningen worden gezet. Hieronder de drie belangrijkste.
- Investering
Het feit dat je in de toekomst minder kunt met hetzelfde bedrag dan nu betekent niet dat er nu lukraak geld moet worden uitgegeven. Belangrijk is dat je slim investeert in zaken die zich in de toekomst terug zullen verdienen.
- Liquiditeit
Eén van de belangrijkste kortetermijnpijlers voor de continuïteit van een onderneming is de liquiditeit. Bij een impuls om snel te investeren dreigt het gevaar dat de liquiditeit en daarmee de continuïteit van een onderneming, vaak één van de belangrijkste doelen van een onderneming, in het geding is.
- Veranderende prijzen
Als we het hebben over een aanhoudende inflatie is het inderdaad verstandig zo snel mogelijk te investeren. Maar wat nu als er in de toekomst een deflatie is? Dan kun je misschien beter nog even wachten. Dit hangt ook van je positie af als het gaat om winsten uit kapitaal/liquide middelen. Kortom, er blijft dus altijd ergens een speculatief element; de algemene prijs kan in de toekomst verder stijgen, gelijk blijven of dalen.
Wat te doen bij inflatie?
Waar verandering is worden de winnaars en de verliezers bepaald. Er valt veel winst te behalen door goed in te spelen op de economische veranderingen, zeker bij zoiets als inflatie. Het is van belang dat er een goede inschatting wordt gemaakt en op een verstandige wijze wordt berekend wat de juiste manier is om hiermee om te gaan.
Zoals hierboven aangegeven komen er verschillende zaken bij een berekening kijken. Wilt u weten hoe u gebruik kunt maken van deze tijd en berekenen welke keuzes u moet maken voor een financieel gezonde uitkomst? Neem contact op om te kijken hoe wij u verder kunnen helpen.