Een jaar voordat corona in het land was, kreeg ik last van een drukkend gevoel op mijn borst en kortademigheid. Ik was ook heel snel moe. Met deze klachten ging ik naar mijn huisarts. Omdat de klachten zo algemeen waren en allerlei oorzaken konden hebben, werd ik al snel doorverwezen naar allerlei specialisten voor onderzoeken en testen. Bloedprikken bij de huisarts, hartfilmpje in het ziekenhuis, darmonderzoeken en antibiotica om mogelijke bacteriën in de darmen te doden... ik werd zelfs doorverwezen naar de fysio om beter te leren ademhalen. De onderzoeksresultaten wezen erop dat ik verder gezond ben, maar toch hield ik die klachten.

Na een jaar trial en error kwam ik weer terug bij mijn huisarts. Dit keer ging hij met mij in gesprek over mijn levensstijl, eetgewoontes en wanneer de klachten zich het vaakst voordoen. Na een aantal minuten concludeerde de huisarts dat de problemen waarschijnlijk het gevolg waren van mijn voedingspatroon. Ik kreeg maagbeschermers voorgeschreven en het advies om op te passen voor bepaalde voeding. En guess what, ik ben nadien van mijn klachten af. De dieperliggende oorzaak lag dus in mijn eigen eetgewoontes en de keuzes die ik maak, ondanks allerlei voorlichtingen over gezond eten.


IT-problemen

De IT-omgeving van een onderneming is vergelijkbaar met het menselijk lichaam. Zolang de IT-systemen werken zonder haperingen (symptomen), is er niets aan de hand. Je kunt er ook allerlei testen en scans op loslaten om de IT-gezondheid van je onderneming te meten. De daaruit gesignaleerde zwaktes worden gefixt met oplossingen, zoals mijn maagbeschermers dat doen. Het kan ook zijn dat de IT-systemen een keer goed ziek zijn, zoals een te trage server of een haperend programma, waardoor er een wirwar aan workarounds op de werkvloer komt of de gegevens zijn versleuteld door ransomware. Dan zijn er altijd specialisten zoals de IT-partners en andere IT-experts die klaarstaan om deze problemen op te lossen of in te dammen.


Challenge: werken aan een gezonde en veilige IT-omgeving

Het is nuttig om te achterhalen hoe IT-problemen konden ontstaan. Wat was nou de echte oorzaak van de opgedoken symptomen? Domme pech of had het voorkomen kunnen worden? Daarom wil ik ondernemers graag uitdagen om over de root causes na te denken. Welke keuzes worden er gemaakt op het gebied van IT en wat heeft dat voor impact op de IT-omgeving en hiermee het bedrijf? Hoe voorkom je zwaktes in de IT-systemen en daarmee ook de daaruit voortkomende symptomen?

Mijn missie is om met bedrijven samen te werken aan een gezonde IT-omgeving. Een prettige en veilige IT-omgeving om in te werken en om emotionele en financiële lasten als gevolg van IT-problemen in de toekomst te beperken. Benieuwd naar hoe die uitdaging eruit ziet? Neem contact op met mij.

P.S.
Overigens voel ik mij nu nog steeds energiek. Achteraf denk ik wel: had mijn huisarts maar vanaf het begin met mij het gesprek over mijn levensstijl gevoerd. Dat scheelde mij een jaar onzekerheid en ongemak, net als kosten voor het eigen risico voor allerlei onderzoeken. Gelukkig was ik wel verzekerd voor de fysio.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur