Waar wil je over vijf jaar staan met je bedrijf? Een vraag waarover ik graag met ondernemers in gesprek ga. Het gaat dan natuurlijk over zijn of haar onderneming. Een vraag die nog dichter bij de persoon van de ondernemer komt is wat er eigenlijk aan vermogen is opgebouwd voor de toekomst. Afgelopen jaren heb ik met veel ondernemers en hun partners om tafel gezeten om het juist hierover te hebben. Vooruitkijken, niet alleen naar de korte of middellange termijn, maar zeker ook naar de lange termijn. Een financiële planning is de perfecte basis voor een waardevol gesprek.


Inkomsten en uitgaven

Vaak is de verkoopopbrengst van de onderneming het pensioen van de ondernemer. Daarnaast is er mogelijk nog pensioenvermogen opgebouwd als werknemer en zijn er lijfrentepolissen, kapitaalverzekeringen en bankspaartegoeden. Vaak is er ook overig vermogen opgebouwd in de vorm van effecten of beleggingsvastgoed. En dan nog de overwaarde in de eigen woning. Met dat alles is een substantieel vermogen opgebouwd. Maar de vraag is natuurlijk of dit voldoende is om goed van te kunnen leven bij arbeidsongeschiktheid of pensionering. Belangrijk uitgangspunt daarbij is de hoogte van het gewenste inkomen. Oftewel: wat is het gewenste uitgavenpatroon nu en later.


Vragen

De vragen tijdens een gesprek rondom een financiële planning zijn heel divers. Kan ik eerder stoppen met werken? Wat is de minimale verkoopopbrengst van mijn onderneming? Hoeveel jaar kan ik van de opbrengst van het bedrijf leven? Blijven mijn nabestaanden goed verzorgd achter als ik nu zou komen te overlijden en hoeveel gaat er dan naar de fiscus? Hoe hard zal ik op mijn vermogen interen als ik minder ga werken? Kan ik de onderneming geheel of gedeeltelijk schenken aan één van mijn kinderen? Resteert dan voldoende vermogen om aan eventuele andere kinderen na te laten? Is alles nu goed geregeld voor mijn oudedag of moet ik de komende jaren aanvullend nog wat regelen?


Inzicht en actie

Voor ondernemers en zeker ook voor hun partners levert het gesprek hierover vaak verrassende inzichten op. Als duidelijk wordt dat meer dan voldoende vermogen is opgebouwd om zelf van te kunnen leven, kan bijvoorbeeld een mooie belastingbesparing worden gerealiseerd door het opstellen van een schenkingsplan om zo optimaal gebruik te maken van tarieven en vrijstellingen. Mogelijk kan ook de onderneming met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) geschonken worden aan de kinderen.

Wilt u ook inzicht in uw vermogen en toekomstige inkomen? Wilt u belasting besparen? Neem dan contact met mij op. Zeker weten dat het ook u verrassende inzichten zal opleveren.

* Deze blog is onlangs als column verschenen in GO Magazine, uitgebracht door Eilanden-Nieuws.

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur