Heeft u een familiebedrijf? En wilt u conflicten voorkomen? Dat kan met een familiestatuut! De vraag is: wat zijn de belangrijkste voorwaarden om de overdracht van een familiebedrijf soepel te laten verlopen?

 

Begin vroeg

Allereerst bespreek zo vroeg mogelijk met alle kinderen over de bedrijfsoverdracht, denk daarbij aan vijf tot zeven jaar van tevoren. Uiteraard kan de overdracht sneller verlopen als de situatie daarom vraagt. Veel families spreken niet, nauwelijks of te laat over de bedrijfsopvolging. De eigenaar kan hele andere gedachten hebben over de opvolging van zijn bedrijf dan de kinderen. Het is sowieso verstandig een familiestatuut op te stellen als er meerdere kinderen zijn. In een familiestatuut leggen de familieleden de afspraken vast met betrekking tot het bedrijf voor nu en in de toekomst.

 

Kenmerken familiestatuut

Voor de inhoud van een familiestatuut zijn geen regels. Een vast onderdeel is een beschrijving over hoe de bedrijfsopvolging wordt ingevuld. De volgende kenmerken worden in een familiestatuut benoemd:

  • Wie wordt er eindverantwoordelijk op het moment dat de huidige eigenaar terugtreedt of overlijdt?
  • Hoe wordt de opvolger klaargestoomd voor de functie?
  • Wanneer en onder welke voorwaarden mag een familielid toetreden tot het bestuur?
  • Welk beloningsbeleid geldt voor familieleden?
  • Hoe zijn scholing en coaching geregeld?
  • Mogen aangetrouwde familieleden aandeelhouder worden of werken voor het bedrijf?
  • Wie voert het woord namens de familie, wie is vertrouwenspersoon bij een mogelijk conflict?
  • Wanneer vindt een familieberaad plaats?

Families nemen ook vaak tradities op, zoals de gemeenschappelijke normen en waarden, strategie, hoe het bedrijf structureel iets terug doet voor de maatschappij, et cetera.

Een familiestatuut is een houvast in het proces voor, tijdens en na de bedrijfsoverdracht. Bij nieuwe inzichten en veranderende situaties kan het statuut aangepast worden.

 

Volgende generatie

De financiën staan centraal bij de overdracht aan een nieuwe generatie. De continuïteit van de onderneming mag niet verloren gaan, terwijl de verkoper ook financieel gezond wil blijven leven.

Welke fiscale mogelijkheden zijn er om het familiebedrijf voordelig over te nemen naar de volgende generatie? De overdrager kan onder voorwaarden vermogen schenken via bedrijfsopvolgingsregelingen. Ook kan de eigenaar ervoor kiezen om alleen de bedrijfsopvolger aandelen te schenken en de andere kinderen krijgen hun deel dan uitgekeerd. Dit laatste is niet in alle gevallen mogelijk. Te veel vermogen onttrekken is weer niet goed voor de continuïteit. De andere kinderen kunnen in plaats daarvan ook aandelen in het bedrijf krijgen, wat overigens wel risico’s met zich mee brengt. De kinderen lopen meer risico als de zaken minder gaan. En in hoeverre krijgen zij inspraak op het beleid?

Voor al deze vragen bent u bij mij als sparringpartner aan het juiste adres. Neem contact op als u advies zoekt! 

Het begint met contact

Laat uw gegevens achter voor {{ employee.graduate_name }} en wij reageren binnen 2 werkdagen.

Laat uw gegevens achter en wij reageren binnen 2 werkdagen

{{ errors.first("firstname") }}
{{ errors.first("lastname") }}
{{ errors.first("residence") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("interest") }}
{{ errors.first("privacy") }}
  • Icon Copy 3 Professioneel advies
  • Icon Copy 3 Actueel inzicht in uw onderneming
  • Icon Copy 3 Een persoonlijke adviseur